dijous, 25 d’abril del 2013

Les safates d'experimentació: una bona pràctica de centre

La bona pràctica que he escollit de l’Escoleta d’Esporles és la de la safates d’experimentació, que és un projecte que dóna continuïtat al joc heurístic iniciat a les aules de primer nivell. Es tracta d’una bona pràctica a nivell de centre.
Les safates d’experimentació són una activitat que consisteix en omplir, buidar, tocar, ensumar, observar, manipular, investigar... mitjançant materials i elements el més naturals possible. El material que s’utilitza per dur-ho a terme són: materials continus (farina, blat de moro, pasta, sucre...) i objectes mediadors entre el material i l’infant (coladors, embuts, culleres de fusta i d’alumini, pots, forquetes de fusta, espàtules de fusta...). A l’Escoleta d’Esporles s’utilitzen dues taules de fusta fetes a l’alçada dels infants per poder desenvolupar aquesta activitat.
 
És una experiència en la qual els infants exploren a partir de l’experimentació i manipulació de diferents materials. Els infants estructuren la ment mitjançant la informació que reben de l’experimentació. Per portar a terme l’activitat es desdobla el grup-classe en 5-6 infants, els quals exploren i manipulen el material de les safates lliurement.
L’activitat es planteja i es desenvolupa de la següent manera: una fase de preparació prèvia al joc, l’entrada i la presentació del material, el moment del joc i finalment la recollida. Durant el moment del joc la mestra té un rol d’observadora i afavoreix l’actitud de curiositat fent suggeriments i preguntes obertes. Només ofereix o retira els objectes quan ho creu oportú, intervenint així el menys possible en la dinàmica establerta pel grup.
Els aneguets lleigs experimentant
Aquesta activitat es desenvolupa al talleret, un espai destinat a dissenyar contextos de descoberta. L’aula dels aneguets acudeixen en aquest espai cada dimarts/dilluns de les 10.45h a les 11.45h aproximadament. Els aneguets són un grup amb molta capacitat de concentració, malgrat alguns infants fruit de la seva immaduresa els hi costa mantenir l’atenció prolongada en el temps. El seu joc és desenvolupa individualment, per imitació o en paral·lel. En contades ocasions els infants desenvolupen una activitat cooperativa de parella o de grup.  
 
 
Alguns dels objectius que es desenvolupen amb l’experimentació de materials,  i relacionats amb l’àrea de coneixement de l’entorn són:
  • Observar, explorar i reflexionar sobre el seu entorn familiar, natural i social, mantenint una actitud de curiositat respecte d’això i un esperit crític tenint en compte el nivell maduratiu dels infants.
  • Potenciar la motricitat fina, els sentits, els processos psicològics bàsics(l’atenció, la percepció i la memòria).
  • Observar i descobrir nous estats i característiques dels materials i objectes.
  • Desenvolupar i augmentar el nivell de concentració i imaginació.
  • Crear hipòtesis (què és? què puc fer? per a què serveix? Què passarà, etc.) fent conscients dels nous aprenentatges que els condueixen a conquestes funcionals.
  • Iniciar-se en la lògica matemàtica.
  • Desenvolupar el llenguatge.
  • Fomentar el pensament científic
 
 
 
Cal destacar que l’experimentació és tot allò que ens envolta, que sempre és font de curiositat. Gràcies al fet d’explorar, manipular i d’experimentar amb diferents materials, l’infant descobreix el món que l’envolta, ple de sensacions noves.
 
 
La teoria cognitivista de Jean Piaget ens diu que hi ha una sèrie d’etapes en les quals l’infant va construint el coneixement de l’entorn. L’etapa sensoriomotora (0 –2 anys) es caracteritza pel canvi de l’infant. La intel·ligència en aquesta etapa és molt pràctica i està molt lligada als sentits. Per aprendre necessiten experimentar. Els aprenentatges que assoleixen es manifesten a través dels sentits i dels moviments. L’etapa preoperatòria (2-7 anys) es caracteritza per la seva funció simbòlica, tal i com es pot observar en aquesta experiència: els infants tenen la capacitat d’evocar situacions o objectes absents. És important que els materials potenciïn la imaginació de l’infant per tal que pugui ampliar les diferents possibilitats de joc d’un objecte determinat. Si els infants tenen a l’abast materials per a l’experimentació, de mica en mica i per ells sols van aprenent conceptes que els són importants. Com ara: ple/buit, suau/rugós, fred/ calent...
 
Aquest projecte no és nou pel centre, ja que altres anys s’ha dut a terme. Considero que és una bona pràctica i que l’equip de mestres li dóna un gran valor per tot el que això suposa a l’infant i pels bons resultats que s’obtenen.
Finalment, voldria esmentar algunes propostes de millora en relació en aquesta pràctica. Per una banda, penso que un cop acabada la sessió es podria realitzar una petita avaluació sobre com ha anat la sessió i així, si es considera necessari, introduir canvis. Per altra banda; hauria de ser una pràctica més documentada i acompanyar les fotografies amb notes de camp.
Arrel d’observacions d’aquesta bona pràctica em sorgeixen una sèrie de preguntes que sense la posada en pràctica potser no tinguin resposta:
  • La sessió es desenvoluparia d’altra manera si s’oferissin altres estris?
  • I si canviéssim el material continu que està planificat?
  • Seria possible dur a terme aquesta bona pràctica amb tot el grup classe?
Etiquetes:
4.1: perquè he identificat els marcs teòrics que justifiquen o qüestionen les pràctiques que es duen a terme a l'aula.
4.2: perquè he identificat i comparat bones pràctiques.
5.1: he reflexionat sobre els trets diferencials entre bones pràctiques i propostes de millora.
3.1: em faig preguntes i reflexiono envers del que he observant sobre el funcionament del centre.

dimecres, 17 d’abril del 2013

Bones pràctiques

Un cop revisat el llistat d’experiències 0-3 que ens han facilitat, he triat tres bones practiques. El criteri que he utilitzat, a part de que m’agraden, és la relació que tenen amb l’escoleta d’Esporles, el centre on realitzo les meves practiques.

La primera bona pràctica que comentaré és “Materials d’experimentació”.

És ben sabut que l’experimentació aporta a l’infant:
- Gaudir d’una estona de concentració i tranquil·litat en grup.
- Gaudir de la part lúdica i expressiva de l’experimentació,.
- Desenvolupar actituds i accions relacionades amb la recerca: comprovacions, hipòtesis sobre els resultats de les accions, repetició de models presents i no presents…
- Possibilitar l’enriquiment del llenguatge: verbalització de les accions i descobertes, augment del vocabulari matemàtic...


Per tant, penso que és molt important que els infants puguin experimentar amb diferents tipus de materials (materials continus, discontinus i objectes mediadors).

 
A l’escoleta d’Esporles s’ha engegat el projecte de les safates d’experimentació. A la primera sessió es va posar a l’abast dels infants com a material base: farina. Aquesta proposta va ser molt ben acollida per l’aula dels aneguets, on gaudiren de l’experiència i realitzaren moltes descobertes sobre el món que els envolta.

La segona bona pràctica que vull comentar és “Poder anar a beure aigua”.

Del plàstic al vidre
De passiu a actiu
D’inocent a autònom
De necessitat a plaer

Aquesta cita reflecteix tot els avantatges que ha esdevingut canviar els tassons de plàstic per tassons de vidre. Penso que aquest canvi ha proporcionat autonomia als infants, s’han sentit protagonistes i únics de les seves necessitats, les quals s’han transformat en un moment per gaudir, de plaer.

A l’escoleta d’Esporles els infants beuen amb tassons de vidre, no obstant, aquests no estan al seu abast en tot moment. A l’aula tenim una cistella amb les fotografies de cada infant, i a sobre es posa el tassó amb el que ha begut l’infant. La seva autonomia en aquest moment radica en deixar-lo al cistell quan ja han begut. Penso que es podria potenciar l’autonomia si la cistella sempre estàs a l’abast de l’infant (normalment està a un prestatge a l’alçada de l’adult), amb la possibilitat de que l’infant decidís el moment en que vol beure aigua.

Per acabar, la tercera bona pràctica que he destriat és “Fem un collage natural”.

Dos dels objectius del currículum d’Educació Infantil són:
- Observar i explorar de forma activa estímuls sensorials i el propi entorn i identificar-ne els principals elements mostrant  interès pel seu coneixement, formulant preguntes i generant interpretacions sobre algunes situacions i  fets significatius.

- Observar i explorar les propietats sensorials, els canvis i les transformacions d’objectes i materials a través de l’experimentació i la manipulació, anticipant i comprovant els resultats de les accions realitzades.







Per tant, penso que aquesta activitat pretén l’assoliment d’aquests dos objectius, entre d’altres.

A l’escoleta d’Esporles s’ha posat en marxa el racó de natura al pati, que consisteix en la presentació materials naturals per a que els infants els olorin, els toquin, els observin, experimentin i els relacionin amb la seva vida quotidiana.
 
 



Etiquetes:
He seleccionat l'etiqueta 4.2, ja que he identificat bones pràctiques i les he comparades amb l'escoleta d'Esporles.
Per altra banda, he triat l'etiqueta 3.1 perquè m'he formulat preguntes envers a les pràctiques que es duen a terme a l'escoleta. 

diumenge, 14 d’abril del 2013

Contrast de jornades escolars

La meva entrada d’avui es fonamenta en l’anàlisi de jornades escolars a través de l’intercanvi amb les companyes.

Les escoletes que compararé i analitzaré són Huialfàs de Sa Pobla, Toninaina d’Inca, l’escoleta de Valldemossa i l’escoleta d’Esporles.


L'escoleta Huialfàs de Sa Pobla obre les portes a les 7'30h però no és fins les 8'30h quan els infants acudeixen a la seva aula. Els infants que no van a l’escola matinera poden arribar de les 8:30 a les 9:30h, mentre els infants van arribant s’ofereixen diferents materials: pepes, contes, animals, puzles… Aproximadament les 9:30h es fa el Bon dia. En acabar el Bon dia, a les 10h, es dóna pas a l’activitat del dia (psicomotricitat, safates d’experimentació…).A les 10:45 més o manco, acaben l’activitat i es renten les mans per berenar. Després de berenar (11-11:15h) es renten les mans i es canvien bolquers per a sortir al pati. A les 11’45-12 més o manco comencen a arraconar i entrem a l’aula. Es renten les mans, fan pipis, canvis de bolquers i els pentinen. I finalment, mentre que esperen que arribin els pares a cercar-los que sol ser a les 12’30h cada dia fan coses diferents: canten cançons amb titelles o amb cançoners, escolten música, llegeixen un conte, reguen els cossiols que tenen a l’aula...  Els infants que no venen a cercar-los a les 12’30h, queden a dinar al menjador i en haver dinat juguen fins que a les 14h – 14:30h venen a cercar-los. També tenen opció de dormir, és una elecció que els pares prenen.
 
L'escoleta Toninaina d'Inca disposa de serveix d'escola matinera de 7:30 - 8:30h. De les 8:30 - 9:30h es destina al joc lliure, mentre es fan les lectures d'agendes de manera individual amb l'infant. De 9:30 - 10:30h es fa el bon dia i es berena. De les 10:30 - 11:15h es fan les activitats més estructurades (psicomotricitat, safates d'experimentació, taller de creativitat i racons). De 11:15h a 12:00h els infants surten al pati. De les 12h - 12:30h es desenvolupa al joc lliure. De 12:30 - 13:30h es dina i dóna pas al momento de descans. Els infants dormen aproximadament fins a les 15h, però l'escoleta esta oberta fins a les 17h, en aquest espai de temps es dóna berenar als infants i s'ofereixen racons.
 
L’escoleta de Valldemossa es tracta d’una escoleta singular amb només dues aules. L’escoleta obre les seves portes a les 7.30 del matí, tot i que no és fins les 8.30/9h que acostuma a arribar la majoria dels infants. Fins a les 10 els infants disposen de diferents propostes i espais per poder jugar de manera lliure. A les 10 menys quart s’arracona, i a l’aula dels grans (de 1 a 3 anys) es fa el bon dia. Després berenen. A l’aula dels petits (de 0 a 2 anys) no es fa bon dia i es berena directament. Abans i després de berenar es renten tots les mans.  Després del berenar, en funció del dia, s’obre el pati, en el que s’inclouen propostes que també van variant. L’aula de psicomotricitat també s’obre sovint com un espai més. En aquest moment també hi ha el canvi de bolquers, en funció de les necessitats de cada infant. També, els que tenen son (de l’aula dels petits) poden anar a l’habitació de dormir.  A les 11.30 es fan els llitets dels grans, s’arraconen els racons i a l’aula dels grans es conta un conte. A les 12, aproximadament, dinen. Abans i després es tonen a rentar les mans. En acabar de dinar es torna a canviar el bolquer, i s’asseuen al vàter una estona per començar a familiaritzar-s’hi. Després, van a dormir fins que acaben la son. Alguns infants marxen abans de dinar, però generalment tots queden fins al final. L’escoleta tanca a les 16h.

L’escoleta d’Esporles està oberta de les 8 a les 16.30 h i l’horari es desglossa de la següent manera: De les 8h – 9h hi ha servei d’escola matinera. A les 9h els infants amb la seva mestra es dirigeixen cap a la seva aula. Els que no acudeixen a l’escola matinera tenen fins a les 9:30h per entrar al centre. Mentre van arribant els infants es disposen diferents materials (animals, construccions, pepes, àlbums familiars, mòbils, cremetes...) per a desenvolupar el joc lliure. A les 9:45h arraconem per donar pas al Bon dia. Un cop fet el Bon dia berenem, ens rentem les mans i canviem bolquers. De 10:30 – 11h aproximadament és el moment de talleret (expressivitat plàstica), joc per racons, psicomotricitat, música, safates d’experimentació i racó de natura. En acabar l’activitat, sortim al pati fins a les 11:45h. Entrem a l’aula per cantar alguna cançó, contar un conte, capsa de música... Ens rentem les mans, els infants agafen el baverall i ens asseiem a taula per dinar. En haver dinat, ens rentem la cara i les mans, canviem bolquers, els infants agafen la seva xupa si la necessiten i donem pas al moment de descans. Els pares venen a cercar-los de 15 – 15:30h, però l’escoleta roman oberta fins a les 16:30h.
 


 

 



"Al pati de l'escoleta d'Esporles els aneguets hem descobert un cuc"
 
 
 
  
Observant els horaris de les escoletes he pogut contrastar que les jornades escolars i rutines s’assemblen molt entre totes, la que més es diferència es l’escoleta de Valldemossa, la qual no té un horari establert i planificat per a desenvolupar la psicomotricitat, ja que aquest espai està obert per a que els infants hi acudeixin segons les seves necessitats i interessos.
Com ja sabem les rutines són accions seqüencials que es repeteixen al llarg dels dies i tenen un valor estructurador i aporten a l’infant: previsibilitat, anticipació, orientació, seguretat i tranquil·litat. És per tant, que penso que les quatre escoletes donen valor a les rutines donant pas a la novetat i a les sorpreses.
“Trencar la rutina pressuposa l’existència de la rutina”. (Pais)


Per altra banda, també he pogut observar que a les quatre escoletes es dóna molta importància al joc lliure: “El joc és, sobretot, allò que l’infant difereix de l’adult.
L’infant juga constantment: juga quan té son, juga menjant, juga tot anant a passeig: faci el que faci, juga sempre.
És tan cert que jugar és sinònim de viure, quan es tracte de l’infant que el primer neguit d’una mare davant el seu fill mallat, creix en el mateix moment què deixa de jugar” (Décroly, 1987).
El joc per a l’infant és l’eina per a descobrir el món. Quan l’infant juga es va desenvolupant cognitivament, socialment, emocionalment, madurativament, etc., aportant-li plaer.
Per acabar, voldria ressaltar que l’horari del centre ha de cobrir les necessitats de l’infant i de les famílies, ja que per l’infant ha de sentir-se a gust amb les rutines del centre i les famílies han de poder compaginar la seva vida laboral amb l’horari del centre.

Etiquetes:
3.1: perquè em faig preguntes envers el que he observat sobre el funcionament del centre.
3.2: perquè he reflexionat sobre l'organització del centre: distribució del temps i l'espai, relació amb les famílies... contrastant aquestes reflexions amb evidències.


 

Les creences de la mestra

La meva entrada d’avui anirà destinada a comentar les creences de la mestra dels aneguets en una situació concreta.

Les creences són idees que formen part de la nostra manera de pensar i que tenen un sentiment de certesa, perquè són els puntals des dels quals interpretem el món i allò que ens succeeix. 

Per a realitzar aquest anàlisi em centraré en la següent observació:

“Són les 12.15h, és l’hora de dinar i a l’aula dels aneguets avui dinem de puré de llenties, truita francesa amb patates i iogurt. Na B. s’asseu devora en Ll. i el mira somrient, li toca amb els dits els cabells, en Ll. la mira somrient. A continuació, es miren i juguen amb les forquetes. De sobte, la mestra es dirigeix a na B. i li diu: B. no molestis als amics. Na B. fa cas omís i segueix interaccionant amb en Ll. Arriba un punt en que la mestra li diu a na B: ets tremenda tu, hauràs de dinar sola si segueixes així.” 


Partint d’aquesta observació podem dir que la mestra té la creença de que na B. és emprenyadora, és per tant, que ha etiquetat a l’infant. En determinades situacions del dia a dia a l'aula la mestra també mostra l'etiquetatge d'aquest infant. "Estàs molt molestadora, per no dir una altra cosa"

Per altra banda, voldria ressaltar que aquest moment és una manifestació espontània en una activitat diària: el moment d’alimentació. Aquest moment convida a compartir els aliments, l’espai i qualque cosa més. 

Des del meu punt de vista, és una relació de qualitat on es posen en marxa altres llenguatges, tals com la mirada, el gest, el somriure. Penso que aquest moment de complicitat, si no distorsiona al grup i es segueix menjant, es podria haver deixat fluir, ja que cap de les dues accions han transgredit els límits dels respecte cap al company/a. 

Etiquetes:
He triat aquestes dues etiquetes perquè a partir d’una observació he identificat i he fet hipòtesis envers les creences de la mestra i perquè he reflexionat sobre l’actuació de la mestra a l’aula.